ДЪХЪТ НА СЪЩЕСТВУВАНИЕТО ⚘ Дихателен Тренинг с БАГАТ ЗАЙЛХОФЕР ⚘ МОДУЛ 1
Кога: 5 – 9 октомври 2024 г.

Къде: гр. Панагюрище, хотел „Каменград“

Колко: 475 евро за модул
За информация и записване:
Таня Станчева:
0887 004450

tanya@familyconstellations.bg 

Това е дихателен тренинг в 3 части, базиран на съвременна телесно ориентирана терапия, на медитационни практики и Работа със Същността.

Водещият Багат Зейлхофер от дълги години е част от екипа водещи в обучителните тренинги по семейни констелации, организирани от Румен Янкулов.

„Дъхът на Съществуванието“ съчетава съвременни западни телесно ориентирани подходи в дихателната работа с невронаучни открития за функционирането на автономната ни нервна система, т.нар. Поливагусен модел, въведен от Стивън Порджес (реакциите на автономната ни нервна система, водещи към свръх- или недостатъчен заряд в условията на възприета заплаха, и как можем да се научим да се връщаме към състояние на поточна проводимост чрез дишането и бавни движения).

Разбирането и прилагането на модела на Вазомоторния Цикъл на Вилхелм Райх (цикълът на генериране на енергия, изживяването на тази енергия, изразяването й и навлизане в релаксация и преживяване за разширение) осигурява основата за цялата дихателна работа… Всичко това е интегрирано в рамката на медитацията и трансперсоналната перспектива.

Дишането е чудесен начин да се научим да разбираме връзката между тялото, емоциите и енергията. То натрупва енергиен заряд в центъра на тялото ни и пренася енергията към активност в периферията.

Работата с дишането предлага ред възможности за преработка и разрешаване на лични казуси, за лечение на емоционални рани, за интегриране на “отцепени” аспекти на личността ни и в същото време позволява отново да се свържем с пространство отвъд житейската ни идентичност- едно вселенско измерение, където Същността може да се проявява в живота ни, където можем да бъдем отворени за напътствията на сърцето си, където душата ни може да цъфти.

Да се научим да работим с дишането означава също да можем да подкрепяме клиентите си да се справят със стреса, както и с травматични реакции на тялото си, да работят с психосоматични блокажи, да са все по-способни да позволяват потока на енергия, да лекуват стари емоционални рани и да смекчават “твърдите” форми на личността си.

Когато това се случи, човек може да се отвори за любящи взаимоотношения и духовно осъществяване.

Освен че стъпва върху достиженията на съвременната телесно ориентирана терапия и дълбинната психология, „Дъхът на Съществуванието“ е базиран на и асистиран от медиативни практики, и вдъхновен от визията на Ошо, който казва:

“Бих искал да живеете живота си едновременно като Зорба и като Буда.
Грижете се за тялото, наслаждавайте се да живеете в него, обичайте го и в същото време познавайте пространството на медитацията, движете се към съзнанието.
Преминете от личността, от ума към медитация. Медитациите с активно дишане ви превеждат през пластове на тялото и емоциите, до слоя на енергията и след това – до пластове на преживявания на трансцедентални състояния на Големина и Единство”

⚘ ⚘ ⚘

Като деца всички сме се научили как да задържаме дъха си, за да избягваме плашещи трудни чувства като гняв, болка, страх, безпомощност, забранена наслада, вкл. и сексуални усещания. Във времето това се е превърнало в инстинктивен модел, във втора наша природа. И на много висока цена.

Заучените механизми, с които задържаме дъха си, ограничават жизнеността и интензивността на живота ни, капацитета на енергия, която имаме за работа, за връзка, за любов, за справяне с предизвикателствата, за взаимодействие с авторитети и да бъдем сами такива за себе си, и не на последно място – способността ни да позволяваме на сексуалната ни енергия да тече и да изживяваме екстатични състояния.

⚘ ⚘ ⚘

В този тренинг ще срещнете различни възможности и подходи към работата с дишането:

– осъзнаване, свързване и “сприятеляване” с дихателния цикъл;
– подкрепа на вътрешния процес чрез движения и докосване, целящи свързване с по-дълбоки енергийни пластове;
– преработване на емоции и освобождаване на телесни заряди;
– преживяване на спомени от раждането ни и техните отпечатъци върху живота;
– свързване, преработка и интегриране на ранни детски травматични опитности;
– по-фина и нежна енергийна работа;
– използване на музика и дишане за достигане на
въплътени екстатични опитности;
– дишането като портал към медитацията и трансперсонални опитности.

Сесиите на преподаване (теоретични и методологични) ви дават разбирането, сесиите за директно преживяване трансформират личностните ви структури, а сесиите на практикуване с партньор ви предоставят директна опитност за начините да работите с дишането с клиенти.

⚘ ⚘ ⚘

Важна част от работа в Тренинга ще бъде как фасилитаторът да създава пространство за клиента:

– да почувства и вземе поканата да каже „да“ на преживяването си на момента за да го приеме, приобщи и интегрира;
– да излезе отвъд старите граници и нагласи;
– да си даде възможност да разшири както телесните, така и менталните си структури и модели.

В Тренинга ще научавате практически инструменти за освобождаване на стрес, лечебни вътрешни нагласи за работа с отдавна забравени (но неизлекувани) рани и травми, както и умения за разпознаване и извикване на работни и жизнени ресурси.

Всеки един дъх възниква като вълна в океана, движи се и се разтваря. Да се научите как да позволявате на този поток да се случва естествено, понякога нежно и тихо, понякога бурно, означава да сте в синхрон с живота, в хармония, а не в битка с него.
А да можете да сте в този поток означава да можете да живеете в настоящето, да пускате миналото, да не преследвате бъдещето.
Това означава да живеете с упования в живота, по течението му, като сърфист, яхнал вълна в океана.
Тази вълна е вълната на съществуването, а движението – потокът на живота ви.

На нивото на терапията работим с травматични казуси, свързани с раждането и ранното детство – като отделяне от майката, преживяния на изоставяне и липса, болезнени опитности, свързани с престъпване на граници, и по-късни предизвикателства, свързани с непълното приемане на жизнената енергия и отхвърлянето й.
Включваме и проблемите със сексуалността, което е свързано с възпрепятстването и нарушаването на естествения поток на енергия в тялото.

На нивото на енергията, дишането в транс ни връща назад във времето до нашето детство, раждане и по-назад – към времето, прекарано в утробата (пренаталния период), към момента на зачеването ни, и дори по-назад – към предишни наши инкарнации в минали животи. Виждането на дълбоките и трайни отпечатъци и модели, които носим, ни дава възможност да “сглобим” една различна картина и да заживеем живота си по нов различен начин.

На духовно ниво дишането ни пренася в едно измерение на единство и мир, където можем да имаме преживяването, че сме неразделна част от съществуванието, че сме едно с него, и че отделността е илюзия.

⚘ ⚘ ⚘

ЧАСТ 1

• Холистична терапия,
• дишане и енергия,
• освобождаване на енергия,
• rebirthing (Ребъртинг; * още познато и като холотропно дишане; интензивно или свързано дишане, метод, ползван от трансперсоналната психология, имащ целебен ефект не само за психиката, но и за тялото).
• дишане и биоенергетика,
• проблеми с емоциите,
• Вазомоторен цикъл,
• Поливагусен модел (*Вагусен нерв; блуждаещ нерв),
• дишането като начин за лечение на травми и как да се научим на саморегулация.

⚘ ⚘ ⚘

ЧАСТ 2

• Тантрическо дишане,
• дишане и чувства,
• дишане и лечебна работа,
• дишане и минали животи,
• проблеми с енергията.

⚘ ⚘ ⚘

ЧАСТ 3

• Дишането на Буда (Buddha breathing),
• Съзнателно дишане,
• Дишане и работа в пространството с методиката Еssence,
• Провеждане на дихателни сесии,
• Предизвикателства, свързани с дихателната работа.

⚘ ⚘ ⚘

Цена за участие:

475 евро, с 50 евро отстъпка от първия модул при плащане на депозит от 200 евро до 1.09.2024 г.

Важно: Внесеният депозит се приспада от таксата за участие в последния (трети) модул на обучението.

⚘ ⚘ ⚘

Дати на модулите:

МОДУЛ 1 – 5-9 октомври 2024 г.;
МОДУЛ 2 – 14-18 юни 2025 г.;
МОДУЛ 3 – 11-15 октомври 2025 г.

⚘ ⚘ ⚘

Място на провеждане: Хотел „Каменград“, Панагюрище

Цени за настаняване за 2024 г.:

– 125 лв. на храноден за настаняване в двойна стая
– 150 лв. на храноден за настаняване в единична стая

Настаняването включва закуска, обяд и вечеря на блок маса и ползване на СПА центъра и басейните в комплекса.

⚘ ⚘ ⚘

За записване за участие:

Таня Станчева – tanya@familyconstellations.bg
тел. 0887 00 44 50;

Тотка Янкулова – totka@familyconstellations.bg
тел. 0899 134 162;

Румен Янкулов – rumen@familyconstellations.bg
тел. 0889 94 88 25.

⚘ ⚘ ⚘

 

31605717996_bhagat


Багат Зайлхофер
работи в сферата на консултирането и терапията от 30 години, като основният му фокус са Системните Семейни Констелации, Ериксонова хипноза, НЛП. Личният му контакт и задълбоченото изучаване на религиите на изтока, особено Тибетския будизъм и Зен са затвърдили разбирането му за дълбинната свързаност между нашата психика и измеренията на духа. В продължение на години координира дейността на Ошо Тао медитационнен център в Мюнхен. През 1995 основава Ошо Шангри Ла медитационнен център в Чехия, където живее и работи понастоящем. В България, освен като водещ на терапевтични групи, Багат се явява и гост-обучител в нашия тренинг за водещи по метода Семейни Констелации.